Yeşillenme hastalığı görülen İran’dan Türkiye’ye tarım ürünleri ithalatında yasak ve kısıtlamalar getirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM)’ne gönderdiği ve TİM’in deihracatçı birliklerine gönderdiği yazıda, ithal edilmek istenen bitki ve bitkisel ürünlerin Bitki Karantinası Yönetmeliğine (BKY) göre ülkemize girişte resmî kontrollere tabi tutulduğu, BKY’ye göre karantina zararlısı olan Xylella fastidiosa bakteriyel hastalığı ile turunçgillerde önemli zararlara yol açan Yeşillenme hastalığı (Candidatus liberibacter spp.) ve bu hastalığın vektörü olan Diaphorina citri‘nin İran’da tespit edildiği ifade ediliyor.
Söz konusu yazıya göre; karantina organizmalarının ülkemize girişinin önlenmesi amacıyla 01 Kasım 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıda yer alan önlemlerin yürütülecek.
Badem, iç ve dış mekan süs bitkisi ithalatı yasaklandı
Xylella fastidiosa ile ilgili alınan önlemler kapsamında; İran’dan Türkiye’ye, üretim materyalleri ile iç ve dış mekân süs bitkilerinin ithalatı yasaklandı.
Tüketim amaçlı kabuklu badem ile yakacak amaçlı badem kabuklarının ithalatının durduruldu.
Ayrıca İran’dan yakacak amaçlı antep fıstığı, fındık, şeftali ve kayısı çekirdeği kabuğu gibi kabukların Türkiye’ye ihraç edilmek istenmesi durumunda İran tarafından fümigasyon uygulamasına tabi tutularak, düzenlenecek Bitki Sağlık Sertifikası(BSS)’nda fumigasyon bilgilerinin belirtilmesi gerekiyor.
Turunçgil ithalatı ve transit geçişi yasaklandı
Diaphorina citri ile ilgili önlemler kapsamında ise, Turunçgil meyveleri ile turunçgil yetiştiriciliğinde kullanılan bütün üretim materyallerinin ithalatı durduruldu. Turunçgil ürünlerinin yetiştiriciliğinde kullanılan üretim materyallerinin Türkiye topraklarını kullanarak transit geçişi dedurduruldu.
Enginar ithalatına düzenleme
Türkiye’ye yapılacak enginar ithalatında, ürünlerin taze soyulmuş iç tabla enginar şeklinde ve bozulmayı engellemek için vakumlanmış veya salamura yapılarak işlenmiş olarak uygun koşullarda sevk edilmesi gerekiyor.
İran’dan Diaphorina citri’nin konukçusu olan ürünlerin ithal edilmek istenmesi durumunda, ürünlere fümigasyon yapılması ve BSS’de fümigasyona ilişkin bilgilerin yer alması, Türkiye topraklarından transit geçiş halinde olan sevkiyatlarda ise BSS ile birlikte fümigasyon tutanaklarının da ülkeye ilk giriş yerinde tebliğ edilmesi gerekiyor.
Araçlara sıkı kontrol
Bitki ve bitkisel ürünlerin taşıma araçları, konteyner, ürün paket ve ambalajlarına dezenfeksiyon uygulaması yapılması ve dezenfeksiyona ilişkin belgelerin İran yetkili otoritesi tarafından düzenlenecek BSS beraberinde ülkeye ilk giriş yerinde tebliğ edilmesi zorunlu hale getirildi.
Turunçgil yeşillenme hastalığı nedir?
Turunçgil yeşillenme hastalığı, turunçgil alanlarında veya ülkeler arasında vektör böceklerle veya enfekteli aşıgözü kaynağıyla taşınmaktadır. Psillidlerin uzak mesafelere uçabilmeleri veya uluslararası ticaret sırasında meyvelerde bulunması ile uzak ülkelere taşınabilmeleri söz konusudur. Hastalık anaca bakmaksızın portakal, mandarin ve greyfurtlarda oldukça etkilidir. Bunun yanında limon, kaba limon, turunç ve küçük meyveli laymlarda hastalıktan etkilenmektedir.
Kaynak : www.tarimdunyasi.net
https://www.tarimdunyasi.net/haber/irandan-turuncgil-sus-bitkisi-ve-badem-ithalati-yasaklandi/